Forum




Glavni trg rimskog Iadera na kojem se odvijao cjelokupni javni život grada nalazi se ispred crkve Sv. Donata i Nadbiskupske palače.

Podignut je po pravilima klasičnog urbanizma tijekom carskog razdoblja rimske države od 1. stoljeća pr.n.e. do 3. stoljeća naše ere.

Trg se sastoji od prostranog pločnika kojeg s triju strana dvije stube odvajaju od trijemova pod kojima se nekoć prilazilo tabernama. One su činile niz pravilnih boksova namijenjenih obrtu i trgovini. Na južnoj strani Foruma stajala je monumentalna bazilika, gradska dvorana namijenjena brojnim javnim funkcijama. Sa zapada se uzdizao kapitol, povišen oko 2 metra, posvećeni prostor s hramom posvećen Jupiteru, Junoni i Minervi i trijemovima uokolo njega. Podno kapitola bili su javni žrtvenici, zdenci, vjerojatno i govornica, te dva trijumfalna stupa od kojih je jedan do danas sačuvan, a u srednjem je vijeku služio kao “stup sramote”.



Zadarski Forum je svojim mjerama jedan je od najvećih na Jadranu. Širina mu iznosi 45 m, a dužina 90 m. Poviše trijemova imao je i galerije te u cjelini predstavlja vrlo razvijeni primjer forumskog kompleksa, jedan od važnijih među antičkim gradovima na Jadranu. Natpis s imenom Augustova prokonzula za Ilirik Tamfila Vaale, na vijencu zdenca s Foruma, svjedoči da je izgradnja kompleksa započela već u dvadesetim godinama 1. st. prije nove ere.

Tijekom kasne antike uz Forum je začet nukleus kršćanskih građevina koje su prerastanjem u razvijeni episkopalni kompleks s bazilikom i aneksima, a u ranome srednjemu vijeku i crkvom sv. Donata, razorile sklop ranijih građevina. Slijedom povijesti cijeli je kompleks do temelja porušen, a na njegovom mjestu nastala je Kampa, srednjovjekovni trg s renesansnom cisternom.

 

 

PROJEKT UREĐENJA POLJANE PAPE IVANA II. (FORUM) 2005.-2008.

Arhitekt: Ante Uglešić

 

Projekt uređenja Poljane pape Ivana Pavla II. u Zadru je u okviru jubilarne 20. međunarodne graditeljske nagrade CEMEX nagrađen drugim mjestom u konkurenciji 634 svjetskih projekata. Isti projekt nominiran je zagodišnju nagradu UHA-e „Bernardo Bernardi“ kao jedno od četiri najuspješnija ostvarenja na području oblikovanja i unutrašnjeg uređenja u 2011. godini.


 

ARHITEKTONSKI KONCEPT

 

Projektom je obuhvaćeno područje bogato povijesnim slojevima, između portikata rimskog foruma, Ulice Š. K. Benje (cardo maximus), zapadne prometnice te kuće Rašica. Funkcionalno i oblikovno podijeljeno je u više različitih, a povezanih cjelina: uzdignuti trg iznad nekadašnje gradske cisterne iz 16. st.; zapadni niži pješački plato, s visokim zelenilom i klupama te fontanom kao poveznicom dvaju nivoa; zelena površina s antičkim ulomcima (lapidarij), pješački prolaz uz zgradu Rašica s ugostiteljskim terasama s projektiranim sjenilima, područje bazilike koje je integrirano i povezuje sve četiri prethodne cjeline i portikat foruma; rubno područje uz kolnu prometnicu koje obuhvaća nogostup i djelomičnu rekonstrukciju srednjovjekovnog bedema.

 

Projekt je pokazao i povezao sve značajne povijesne slojeve koji se isprepliću na tom području i suvremenom interpretacijom ih uklopio u javni i aktivni život grada. Ovakvim uređenjem Poljana pape Ivana Pavla II. postala je aktivni javni je prostor u povijesnoj jezgri Zadra – prostor intenzivnog korištenja, dnevni boravak građana, izložba na otvorenom i prostor za razne manifestacije (koncerti, filmski festival, ostala prigodna događanja).

 

Autor/izvor: UHA 06/12/2011

 

 

UREĐENJE POLJANE PAPE IVANA PAVLA II. U ZADRU (FORUM)

INVESTITOR: grad Zadar

AUTOR: Ante Uglešić

SURADNICA: Marijana Rančić

FOTOGRAF: Sandro Lendler, Velid Jakupović, Jakov Đinđić

GODINA PROJEKTIRANJA: 2005. – 2008.

GODINA DOVRŠETKA GRADNJE: 2010.

IZVOĐAČ: PLOTER d.o.o., Zadar

POVRŠINA LOKACIJE: 5654,50 

UKUPNA TLOCRTNA POVRŠINA: 5654,50 


 


facebook twitter pinterest google-plus

Translate »