ZADARSKI BARKAJOLI




Tradicija zadarskih barkajola već se stoljećima prenosi s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, a uspjela se održati unatoč svim izazovima modernog vremena.

 

Jedan od simbola grada Zadra su BARKAJOLI (lat. barcatores), koji od 14. stoljeća malim čamcima na vesla po svim vremenskim uvjetima povezuju dvije obale gradske luke – od Đige, lukobrana sa svjetionikom, do Poluotoka i tako već generacijama Zadrana skraćuju put na posao ili u središte grada. Mnogi putnici svoj cijeli radni vijek koriste usluge barkajola, a kasnije i njihovih sinova.



Zadar od 14. stoljeća gaji tradiciju BARKAJOLA (lat. barcatores), građana kojima je zadarska komuna u Srednjem vijeku davala pravo da za određenu naknadu svojim barkama prevoze ljude ili teret u gradskoj luci. Zadarski barkajoli su tako i danas jedan od zaštitnih simbola grada Zadra. Oni već osam stoljeća s malim čamcima na vesla povezuju dva kraja gradske luke po svim vremenskim uvjetima, štedeći na taj način vrijeme svojim vjernim putnicima. Ova obiteljska  tradicija se već stoljećima prenosi s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, a uspjela se održati unatoč svim izazovima modernog vremena.

 

Danas postoji samo nekoliko barkajola, dok ih je u prošlosti bilo puno više, posebno tijekom Prvog svjetskog rata. U to su vrijeme u čamcima veslale čak i dvije žene, dok su njihovi muževi bili na frontu. Barkajoli su ponosni na svoj posao koji se naslijeđuje s koljena na koljeno. Oni su putnicima i taksisti i prijatelji te su im na usluzi tijekom cijele godine. Lakše je ljeti kada turisti dođu u grad i kada je lijepo vrijeme, ali njihove promrzle ruke zimi veslaju ponekad i za samo jednog putnika u smjeni.

 

Iako udaljenost dva kraja gradske luke iznosi svega 71 metar te se prelazi za 1,5 minutu vožnje, barkajoli su obavezna turistička atrakcija, pa na ovaj način s jednog na drugi kraj gradske luke često prelaze i brojni posjetitelji Zadra. Osim turista, uslugama barkajola često se koriste i studenti, kao i svi oni koji nekoliko puta dnevno idu u središte grada. S barkajolima ćete uštedjeti oko 15 minuta, u suprotnom morate prijeći most koji povezuje Poluotok s ostatkom Zadra.

Zadarski su barkajoli jedinstveni na Jadranu, a sami Zadrani kažu tko se nije prevezao barkom i nije bio u Zadru.

 

O zadarskim je barkajolima 2008. godine snimljen i dokumentarni film HRT-a prema scenariju i u režiji Tanje Kanceljak.



 


facebook twitter pinterest google-plus

Translate »